keskiviikko 29. marraskuuta 2017

Vieraita Rakveresta Virosta Lapualla 25.-26.11.2017


Vieraita Rakveresta Virosta Lapualla 25.-26.11.2017

Sain viime viikolla yllättäen s-postia Eliko Kajakilta (kuvassa vasemmalla). Hän ja Harvi Varkki (Elikon vierellä) olivat tulossa käymään Lapualle. Heidän mukanaan matkusti myös taidemaalari Toomas Kasumanni (takana). Virolainen ryhmä tuli myymään tuotteitaan Lapuan joulumarkkinoille. Eliko tekee ekokosmetiikka ja tuoksukynttilöitä, Harvi myi eri metalleista valmistamiaan koruja ja puukkoja, Toomas öljyvärimaalauksia. Sovimme tapaamisen kulttuurikeskus Vanhan Paukun kauppakäytävälle. Esittelin Rakverestä, Lapuan ystävyyskaupungista saapuneelle ryhmälle myös Lapuan kansalaisopiston käsityönopettaja Tuija Jupon (oikealla). Mutta mikä yhdistää kuvan henkilöitä? Seuravassa kerron tapaamisen taustoista.




Tapasin Elikon (kuvassa) ensimmäisen kerran melko tasan puoli vuotta sitten, 22.5.2017 Rakveressa.
Eliko työskentelee keramiikan opettajana yhdessä Rakveren vanhimmista yksityisistä taidekouluista, Athena koolissa. Hän on perustanut koulun yhdessä rehtori Anne Pajalan kanssa. Lapuan kansalaisopiston EUKOT-hankkeen tiimoilta olin kirjeenvaihdossa koulun kuvataideopettaja Alge Sardin kanssa lähemmäs vuoden. Athena koolin opettajat ottivat minut auliisti vastaan, tutustumaan heidän oppilaitokseensa. Kansalaisopiston taideaineiden opettajana työni on valtaosin Lapuan taidekoulun eri ikäisten oppilasryhmien opetusta. Siksi minua kiinnosti vastaavaa toimintaa Rakveressa. "Job shadowing"-jaksoni toteutui 22.-26.5.2017.


Taidekoulu Athena toimii vanhassa punatiili-rakennuksessa Rakveren vanhimman Pikk-kadun varrella (oikealla). Pienellä koululla on opetustiloja kahdessa kerroksessa, yhteensä neljä erilaista luokkaa. Yläkerrassa kuvataiteen opetustila sekä työpajatila keramiikalle ja metallitöille (yllä). Alakerrassa kaksi muuta salia, jotka vierailuni aikana toimivat koulun kevätnäyttelytiloina. Koulussa opiskelee n. 100 lasta, nuorta ja aikuista pääosin kerran viikossa kokoontuvissa ryhmissä. Opetus on monialaista kuvataiteen ja muotolun opetusta Viron opetushallinon hyväksymän opetussuunnitelman pohjalta. Suomalaista vastaavaa taiteen perusopetuksen järjestelmää Virossa ei ole.

Pääsin viikon aikana seuraamaan Algen (vasemmalla) kuvataideopetusta 10-11-vuotiaille. Lukuvuoden viimeisellä tunnilla oppilaat esittelivät minulle tekemiään töitä. Katsoimme koosteen oppilaiden pala- ja vaha-animaatioista. Alge antoi heille aikaa myös vapaaseen piirtelyyn. Koulu saa rahoituksensa useasta lähteestä: kaupungilta, oppilailta ja projekteista. Projektirahoilla koulu oli hankkinut myös Mac-tietokoneen, jolla oppilaat tekivät animaationsa. Osallistuin viikon aikana myös Elikon keramiikkatyöpajaan aikuisille sekä Harvin metallityöpajaan, jossa valettiin muinaismenetelmin pienin esineitä, kulkusiakin.

         



Taidekoulu Athenan oppilaiden kevätnäyttely avattiin keskiviikkona koulun omissa tiloissa. Näyttelyssä oli esillä monipuolisesti piirustuksia, maalauksia, sarjakuvaa, keramiikkaa, huovutustöitä, metalli- ja nahkatöitä sekä animaatioita. Avajaisissa Anne-rehtori (yllä, keskellä) kukitti opettajat. Seuraavana päivänä luimme paikallislehdestä Annen toteamuksen, että Athenan avajaiset ovat Rakveren vuoden merkittävin kulttuuritapahtuma. Turhasta vaatimattomuudesta yrittäjämäisesti  toimivaa koulun henkilökunnan tiimiä ei ainakaan voida moittia! Näyttelyn dokumentoi Alge (alla).


Samassa rakennuksessa koulun kanssa oli myös Toomas Kasumannin ateljee (alla). Toomas ei ole töissä taidekoulussa, vaan toimii vapaana taiteilijana. Hän on itseoppinut ja hyvin tuottelias öljyvärimaalari, joka myy maalauksiaan useissa gallerioissa eri puolilla Viroa. Hän myös tekee itse teostensa kehykset. Ateljeessa oli esillä satakunta maalausta: maisemia, asetelmia ja henkilökuvia.  


          
Athenan opettajat järjestivät minulle viikon aikana vieraanvaraisesti muutakin ohjelmaa taidekouluun tutustumisen lisäksi. Kävimme Rakveren kulttuurijohtaja Kairit Pihlakin kanssa Rohuaian päiväkodissa. Se oli hiljattain uudistettu ja rakennuksessa toimi monta eri-ikäisten lasten päiväkotiryhmää.  Neuvostoajan perintönä päiväkodissa työskenteli yhä useita eri alojen ammattilaisia lapsia kouluttamassa mm. liikunta- ja taideohjaajia. Näitä toimintoja varten rakennuksessa oli myös omia tilojaan. Kairitin mielestä tämä laadukas palvelu on kovin kallis ylläpitää ottaen huomioon, ettei hoitopaikkoja ole aina ollut tarjolla kaikille lainkaan.

Rakveren tuorein ylpeyden aihe oli juuri EU-varoin torin laitaan, vanhan pankin viereen rakennettu nollaenergiatalo Tarkmaja  (vasemmalla). Osallistuimme Elikon kanssa talossa järjestetylle esittelykierrokselle. Kävimme monenlaisissa tiloissa mm. kaupungin johdon toimistoissa sekä rakennuksen katolla (alla). Sinne oli asennettu aurinkopaneelit. Sieltä avautui myös näkymä Rakveren vanhaan 1300-luvulta peräisin olevaan linnaan ja linnamäen kupeessa olevalle Pikk-kadulle. Sen varrella on kirkko, Athenan rakennus sekä Katariina Külalstemaja, jossa yövyin viikon aikana.




Tarkmajassa oli myös upouusia sähköpyöriä kaupunilaisille. Lähdimmekin torstaina niitä testaamaan, pyöräajelulle Rakveren ympäristöön. Poljimme omakotitaloalueiden poikki metsäpoluille ihailemaan kukkivia ketunleipiä ja lehteen puhkeavaa luontoa. Palasimme linnamäen ja teatterin kautta torille seuraamaan Vihreän päivän toritapahtumaa.  Lavalla esiintyi kuoro ja napatanssija-ryhmä, torilla kävi taimikauppa. Piipahdimme myös lähistöllä Art Cafessa nauttimassa näyttävistä ja herkullisista leivoksista.




Viisi tapahtumarikasta päivää Rakveressa olivat nopeasti ohi. Niiden aikana tutustuin taidekoulu opettajiin Anneen, Algeen, Elikoon ja Harviin sekä oppilaitokseen, jossa he opettivat. Yksi matkani tarkoitus oli myös kartoittaa mahdollisia kansainvälisiä yhteistyökumppaneita Lapuan taidekoululle.  Athena koulu, sen työntekijät sekä kaupunki ympäristönä osoittautui mielestäni kiinnostavaksi ja hyvin mahdolliseksi kumppaniksi toteuttaa erilaisia yhteistyöprojekteja jatkossa. 

Kun tapasin Elikon, Harvin ja Toomasin Lapualla viikonloppuna tutustuimme lyhyesti Lapuan kansalaisopiston ja taidekoulun toimintaympäristöön. Esittelin heille kulttuurikeskus Vanhan Paukun tiloja ja lyhyellä aikataululla tavoittamiani toimijoita, myös Lyijylankaosaston luovan yhteisön yhteisöateljeen. Kävimme opiston tiloissa Jokilaaksossa Sööstetin kudontasaleissa sekä Saurussa puutyönopettaja Marja Lehtimäen ollessa paikalla. Rakveren vieraat tutustuivat myös korutaiteilija ja -muotoilija Christine Jalion työpajaan. Christine esitteli työtään ja kansainvälisesti palkittua taidettaan (alla). Kohtaaminen oli molemmin puolin inspiroiva. Yhteydenpito Athena koolin kanssa on päässyt hyvin alkuun ja poikii toivottavasti jatkossa yhteistyötä, jossa myös lapualaiset taidekoululaiset saavat kokemusta kansainvälisestä toiminnasta. 

Oman kulttuurin ja sen arvon näkee ja ymmärtää paremmin, kun saa siihen etäisyyttä. Kansainvälinen kokemus saattaa tietoiseksi omista juurista ja avaa näkemystä uudenlaisiin mahdollisuuksiin. 
Alla kuvassa Toomas, Harvi, Eliko ja Christine. 

   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti